Sombor

Opština Sombor je multietnička i multikonfesionalna zajednica, pozicionirana na severozapadu Srbije, uz granicu sa Hrvatskom. Ratni sukobi devedesetih preslikali su se i na građane Sombora i lokalnih sela, unoseći nasilne pritiske usmerene ka nacionalnim i verskim manjinama. Blizina granici i sukobima sa Hrvatskom, uslovili su i da okolina Sombora i most kod Bezdana budu meta hrvatskih diverzanata tzv. Somborske grupe.

Somborska grupa

Zatvor u Somboru

Verske i nacionalne manjine u Somboru

Somborska grupa

Takozvana Somborska grupa bila je sastavljena od 20 hrvatskih diverzanata koji su tajno ušli u Srbiju krajem januara 1992. godine, te pokušali da miniraju most „51 divizije“, prelaz koji spaja republiku Srbiju i republiku Hrvatsku.

Zatvor u Somboru

U somborskom Zatvoru bio je smešten deo pripadnika tzv. Somborske grupe. Tu su tokom 6 meseci bili izloženi različitim fizičkim i psihičkim zlostavljanjima.

Verske i nacionalne manjine u Somboru

Mržnja i netrpeljivost prema verskim i nacionalnim manjinama nailazila je u talasima i bila je najintenzivnija tokom 1992. i 1995 godine. Nasilje se manifestovalo kroz ubistva, bacanje bombi, pretnji za iseljenjem, verbalnih uvreda i zastrašivanja.